Form på magen

Nu vet jag varför jag tycker att min mage inte upplevs som större. Förutom att jag lika bra kan ligga någon vecka bak och att jag faktiskt kanske inte blir större med denna graviditet...så är det faktiskt så att detta är mer än tjejmage. Magen är mer "bred" än vad den putar ut om ni förstår vad jag menar. Med Madeleine hade jag en riktig "pojkmage". Folk frågade om vi verkligen var säkra på att det var en flicka.

Ni ska få en jämförelsebild på denna vecka och samma vecka när jag väntade Madeleine, måste bara köpa den nya datorn först. Kommer nog bilder på det nästa vecka!



Barnmorskebesök

Blodtryck: 100/65
Hb- 122
B-glukos- normalt
Urinsticka-ua
Hjärtljud på bebis- 145 slag/min

Allt gick bra hos barnmorskan igår. Som ni ser på värdena så mår jag bra. Pratade om hur jag mått sen sist vi sågs, lite kring ultraljudet och hur planeringen kommer se ut framöver. Vi bokade in lite nya tider också. Ska tillbaka om tre veckor igen för samma procedur.


Vecka 19

I magen: Barnet är nu 13-15 cm lång och väger ca. 280 g. Talgkörtlarna producerar fosterfett (vernix) som täcker kroppen för att skydda den tunna huden från skrapsår och hudsprickor. I hjärnan bildas flera miljoner nervceller för barnets motorik. Det är de som sammankopplar hjärnan med musklerna. Ett resultat av det är att barnet nu kan göra medvetna rörelser, som att suga på tummen av egen vilja.

Knoppar som ska bli permanenta tänder börjar utvecklas under de redan formade mjölktänderna.

Det är vanligt att man känner fostrets rörelser i magen för första gången i vecka 18-20. Än känns det inte som sparkar och slag - snarare som fjärilar i magen.

Mamman: Du har en snabbare ämnesomsättning och en ökad blodmängd i kroppen, det kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar. Hos vissa gravida kvinnor kan de höga östrogenhalterna ibland påverka huden i ansiktet. Fenomenet kallas kloasma och uppträder hos ljushyade som mörka fläckar och mörkhyade som ljusa. När hormonhalterna sjunker bleknar oftast fläckarna. Om du solar kan fläckarna i ansiktet förstärkas. Använd ett bra solskydd.

Det kan snart vara aktuellt med järntillskott, de allra flesta gravida kvinnor behöver järntillskott från och med den 20:e graviditetsveckan.


Vecka 18

Nu har ju det här med bloggande inte riktigt fungerat så bra senaste veckan. Men det är ju inte helt och hållet mitt fel. Tiden har för en gångs skull funnits där, brist på dator har varit problemet. Ska iallafall köpa ny dator på måndag eller tisdag nästa vecka. Har redan hittat den jag vill ha, blir på netonnet.

För att nu försöka komma ikapp med veckorna så tänkte jag berätta lite om hur jag upplevde att vecka 18 var.
Känner av sparkar titt som tätt.  De har även blivit starkare ju längre in i veckan jag kommit. Kan nog tänka mig att det inte dröjer länge innan man känner det utanpå magen också <3 Har fått mycket frågor kring ultraljudet och om vi verkligen inte ska ta reda på könet. Svaret är nej. Jag har absolut ingen känsla för om det är en tjej eller kille. Folk gissar för fullt och det är verkligen hälften som tror tjej och andra hälften som tror på kille. Spännande, tycker ni inte det? :) Har faktiskt börjat känna att det blir svårare och svårare att ligga påå rygg och sova. Blir väldigt lätt andfådd. Snart får vi börja köpa in fler kuddar. Minns så väl hur jag nästan satt upp och sov i slutet av den förra graviditeten. Annars har det nog inte varit någon större skillnad från förra veckan.


Sjukt irriterande att inte ha en dator. Pa...

img_5861 (MMS)

Sjukt irriterande att inte ha en dator. Patrik är nog hemma snart så då lånar jag hans! Har ju saker att uppdatera!


Måndag

Då var måndagen avklarad. Är sjukt trött idag. Madeleine sov väldigt oroligt inatt av någon anledning. Vaknade säkert en gång i timmen tills det var dags att stiga upp för att jobba. Ni kan ju tänka er hur trött jag är..
Denna vecka är en hektisk vecka. Jobbar sex av sju dagar. Ska till barnmorskan på fredag så jag har iallafall något kul att se fram emot! Skulle ha varit på ultraljud idag, men det blev ett missförstånd. Har ny tid början på nästa vecka. Gud vad jag längtar! Samtidigt som jag är lite nervös. Hoppas allt står bra till därinne <3 Lill*n sparkar iallafall dagligen! Så himla mysigt. Har inget minne av att jag kände av det varje dag redan kring vecka 18 när jag väntade Madeleine. Härligt är det iallafall!

Ska bli väldigt intressant att se vilken vecka jag är i. Tycker inte att magstorleken skiljer sig så mycket i jämförelse med första graviditeten. Man tycker ju att jag generellt borde vara lite större denna gång i och med att livmodern varit med om detta tidigare. Börjar fundera på om jag ligger någon vecka efter...jaja, det visar sig ju på måndag ;)


Hemklickat

 



Den här bikinin har jag klickat hem från internet. Måste ju vara ute i god tid. Vill inte ha en vanlig bikini med tanke på att magen kommer vara enorm till sommaren. Täcker gärna upp den med en "tankini". Tycker den var riktigt söt faktiskt! Var lite svårt att veta vilken storlek jag skulle välja, men tog 1-2 storlekar större. Hoppas att det blir lagom.



vecka 18

I magen:

Det 16 veckor gamla barnet är nu 12,5-14cm långt mellan huvud och stjärt och vikten ca 200g. Nu kan fostret höra! Benen i innerörat och nerverna till hjärnan är utvecklade. Fostret kan höra ljudet av blod som pumpas genom navelsträngen och moderns hjärtslag. Det kan till och med bli skrämt av höga ljud.

Fostret kan också svälja. Han eller hon kan svälja så mycket som 1 liter fostervatten under en dag. Nya forskningsresultat indikerar att fostret redan kan känna törst. Törsten kan vara anledningen till att barnet sväljer för att hålla det skyddande fostervattnet på en jämn nivå.

Fram tills nu har fostrets skelett varit mjukt men nu börjar det att hårdna. De första benen att hårdna är de som finns i benen och i innerörat. Handflatorna har sin rätta form och nu utvecklas fingeravtrycken.

Barnet är känsligt för ljus och det kan göra grimaser, vinka och reagerar på ljud och stötar. Det är vanligt att man känner fostrets rörelser i magen för första gången i vecka 18-20. Än känns det inte som sparkar och slag - snarare som fjärilar i magen. 

Mamma:

Om det är din första graviditet kan det vara bra att veta att det inte är magen som kurrar utan barnet som rör sig. Nu kan du vara riktigt säker på att det finns en baby där inne. Vid det här laget är du förmodligen lika pigg som innan graviditeten. Det kan vara svårare att sova allt efter som magen växer. Använd gärna en hel bunt kuddar för att skapa en skön sovställning och kissa alltid innan du lägger dig.



Vecka 17

Jaha, då var man snart på väg in i en ny vecka. Här behöver man inte gå och fundera så mycket, plötsligt så är det ny vecka. Känns bra att tiden går. Samtidigt vill jag verkligen kunna njuta av denna graviditet eftersom det lär bli min sista (som det känns just nu iallafall). Med Madeleine höll man ju på att gå under för att veckorna gick så långsamt. Man längtade ju ihjäl sig efter den lilla. Men jag känner inte på samma sätt nu. Är inte lika ivrig att allt ske ske nu på en gång.  Jag längtar givetvis lika mycket, men jag vet att lilla bebis kommer inom sin tid och att väntan i sig kan vara väldigt mysigt. Har ett lugn i kroppen, som om jag gjort detta förut ;) Får väl se om jag uttrycker mig likadant om 4-5 månader, hehe. Tror knappast det.

För att kanske övergå till denna vecka och göra en slubedömning så kan jag meddela er att magen växer väldigt mycket. Det har väldigt fort bara de senaste 2 veckorna. Mycket molvärk, flertal sparkar om dagarna *mys*. Är sjukt hungrig hela tiden. Vågen visar - 2kg, men nu så tror jag bestämt att det kommer hända grejer. Iallafall med tanke på att hungern ökat enormt!

Magbild från vecka 17 får föregående inlägg stå för. Så fort jag får tid ska ni får en jämförelse från förra graviditeten och denna. Måste bli bättre på det. Sen får ni givetvis lägga in önskemål om det är något speciellt ni vill att jag skriver extra mycket om :)



På jobbet! Slänger in en liten magbild :)

img_6977 (MMS)

På jobbet! Slänger in en liten magbild :)


För er vetskap

Min dator har gått sönder och jag kommer därför inte kunna uppdatera bloggen så ofta. Iallafall fram tills vi hunnit köpa en ny. Vi visste väl sedan länge att den var på väg att gå sönder, men inte köper man någon ny för det. Självklart jobbar jag hela helgen också så då kommer vi inte hinna med något inköp. Jaja, får bli som det blir. Ni får ha tålamod helt enkelt!


Vecka 17 (16+0)

I magen:

Ditt barn är 11-12cm långt från huvud till stjärt och väger ca 150g. Huvudet är visserligen stort ännu, men det börjar se mer proportionerligt ut. Ögonen är fortfarande slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har blivit längre. Den här veckan börjar fostret att producera det bruna fettet som ska hålla barnet varmt efter födseln. Under graviditetens sista trimester (sista 3 månader) kommer fostret att lägga på sig flera lager av fett för att skydda det och hålla kroppen varm. Vikten har fördubblats de senaste två veckorna. Moderkakan växer också för att ge fostret tillräckligt med näring och syre. Den är nu 2.5 centimeter tjock och innehåller tusentals blodkärl som ger näring och syre från moderns kropp.  

Mamma:

Den ökade blodmängden i din kropp kan få dig att utsöndra mer sekret, vilket märks genom ökad svettning, nästäppa och ökade flytningar från slidan. Det är normalt och inget du behöver oroa dig för. Det försvinner efter förlossningen. Du bör undvika medicinsk nässprej under graviditeten - men sprej eller pipetter med koksaltlösning går bra att använda.

Flytningar i kombination med klåda eller sveda är symptom på svampinfektion. Risken för att drabbas av en svampinfektion är större under graviditeten eftersom sockermängden i slidan ökar. På apoteket finns receptfri kräm och vagitorier mot svampinfektion. Din partner bör också behandlas eftersom ni kan överföra infektioner till varandra när ni har sex.

Dina bröst har troligen förändrats en hel del sedan du blev gravid. Mera blod strömmar genom brösten vilket gör dem större. Många kvinnor går upp en eller två bh-storlekar. Hos vissa kvinnor blir vener i brösten synliga som små tunna blå streck. En del kvinnor kan också känna av smärtor i ljumskarna.




Vecka 16

Då är denna vecka förbi. Måste medge att det gick väldigt snabbt! Har haft väldigt mycket molvärk i magen och det märks verkligen att magen vuxit mycket denna vecka. Eftersom jag har ett ökat blodflöde nu i kroppen så blir jag väldigt lätt andfådd. Detta märks mycket när jag går i trappor. Till mina fasa börja jag uppleva att mitt minne sviktar. Fy inte såhär tidigt! Detta hände ju först i månad 6 när jag väntade Madeleine. Glömmer av minsta lilla sak och blir uppstressad för ingenting! Vad har jag mer att säga? Hmm.. nej annars har det nog rullat på som vanligt. Känner av sparkar mer och mer, vilket är så mysigt! Mer sånt tack!


Trotsåldern är här

Madeleine är inne i den s.k två års trotsen. Herregud säger jag bara! Hon är inte lätt att ha och göra med. Favoritordet numera är Nej. Vad jag än säger så svarar hon nästan alltid nej. Samma sak med Patrik. Får hon inte som hon vill så störtgråter hon eller kastar sig på golvet och får ett utbrott. Hon insisterar alltid på att jag ska bära henne överallt, likaså med Patrik. När jag försöker förklara för henne att jag inte kan bära henne efetrsom jag har en bebis i magen så blir hon tokig. Tjejen väger ju närmare 15 kg så det känns rätt mycket i magen när jag lyfter henne. Försöker även förklara för henne att hon är en stor tjej nu och att hon då kan gå själv. Tror ni det fungerar? YTTERST sällan. Blir galen. Vi kramas lite istället i hopp om att hon väljer att gå de sista stegen hem eller vart vi nu är på väg. Försöker verkligen att inte bli frustrerad, men den lilla damen utmanar en hela tiden. Testar gränserna hela tiden. Tålamod var det ja...


Lite fakta om två års trots

Tvåårsåldern tar utvecklingen av den egna identiteten ordentlig fart. Barnet prövar sin egen vilja för att se var gränserna går. Som förälder kan man behöva ha tålamod och vara flexibel. 

Även om barnet tydligt visar sin egen vilja och kan verka självständigt är det samtidigt litet och beroende av närhet, trygghet och bekräftelse. Många barn vill gärna kramas och pussas och vara nära föräldrarna. En del har orolig sömn och kan behöva sova med föräldrarna igen under en period. Samtidigt vill många barn vara ifred ibland och leka för sig själv.


Bakdag

Hade planer igår på att blogga lite, men energin fanns inte där. Ägnade större delen av dagen åt att fixa här hemma. Städa, tvätta, baka osv. Ligger lite efter när det kommer till städning och tvättning. Inte lätt att hinna med allt när man själv varit sjuk och samtidigt haft en två åring som varit sjuk, men nu så ligger vi nog i fas.

Har tänkt att lägga upp en magbild hela veckan, men jag lyckas inte ta ett bra kort. Blir fel vinkel hela tiden. Har bestämt att Patrik får hjälpa mig med det. Får se när jag lyckas lägga upp den här. Hinner väl gå in i en ny vecka, haha.

Har ganska mycket molvärk i magen idag så jag tror bestämt att det får bli en lugn dag. Ska jobba resten av veckan så då gäller det att vara utvilad!


Här kommer lite bilder från bakandet igår.





Helt klart godkända med tanke på att det var x antal år sedan jag bakade bullar.


På bättringsvägen

Nu känner jag att humöret börjar vända. Vi var hos jourläkaren igår med Madeleine där det konstaterades att hon har öroninflammation. Det blev antibiotika denna gång också. Stackarn har lyckats få halsfluss och öroninflammation på mindre än en månad. Nu får det vara slut på sjukdomar! Hon mår mycket bättre idag. Var feberfri hela dagen igår och även idag. Tack och lov!

Fint väder har vi också. Det kliar i mina fingrar, vill så gärna köpa krukor och blommor så att man kan plantera. Väntar dock på att vädret ska bli mer stabilt. Känns fortfarande som att det kan skifta rätt rejält från dag till dag. Älskar verkligen att våren är på väg! Vet inte om det är graviditetshormonerna eller om det bara är vårkänslorna som får mig att vilja fixa en massa här hemma. Måla om möbler, fixa i trädgården, köpa saker till huset, köpa kläder osv... Sjukt shoppingsugen är jag. Får dock hejda mig nu. Har köpt massa saker denna månad. Nu väntar vi på nästa lön :)




...

Är på dåligt humör idag känner jag. Trött på att Madeleine inte blir bättre. Fortfarande feber, visserligen 38 grader som högst, men det är så irriterande att det aldrig går ner helt och hållet. Det här blir 5:e dagen. Tur att hon ändå är glad, märks inte av att hon är speciellt sjuk. Känner av att minsta lilla sak som gått fel idag får mig fly förbannad. Usch, tycker inte om detta humör. Skulle inte skada om man fick en glad nyhet eller två idag.

Borde ta mig till affären en sväng för att handla, men handla på fredag är aldrig något jag gör helt frivilligt. Är alltid så sjukt mycket folk i butikerna. Men det vore ju bra om vi fick mat till kvällen :) Ska ta tag i det lite senare. Nu måte jag avsluta. Blir t.o.m förbannad på varje felstavning jag gör nu i texten, haha. Inte lätt att vara Sanna idag! Återkommer med ett bättre humör ;)


Vecka 16 (15+0)

I Magen:

Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fostret kan hålla huvudet upprätt och utvecklandet av ansiktsmuskler gör att det kan uppvisa olika ansiktsuttryck, till exempel rynka pannan och kisa. Muskelrörelserna börjar att bli koordinerade. Öronen sitter på rätt plats, likaså navelsträngen vars fäste har flyttats ner på magen. Fostret tömmer sin blåsa varje 40:e-45:e minut. Det är möjligt att avgöra kön med hjälp av ultraljud.

 Om fostret är en flicka bildas under veckan flera miljoner ägg i hennes äggstockar. Eftersom en kvinna inte kan reproducerar ägg ska dessa räcka till hennes cirka 400 ägglossningar i livet.

Mamma:

En del kvinnor kan känna svaga sparkar nu. Det känns som ett sprattlande grodyngel och sparkarna kan lätt blandas ihop med gaser eller tarmrörelser. Oftast är det omföderskor som känner sparkarna vid den här tidpunkten. Det är inte ovanligt att förstagångsgravida känner sparkarna först i vecka 22 24.

Ditt hjärta pumpar runt en allt större mängd blod och du kan lätt känna dig andfådd. Många kan känna av halsbränna och sura uppstötningar.



Vecka 15

Denna vecka har varit väldigt bra. Nästan så att jag blir lite nojig. Har tyckt att veckan rullat på och att jag inte känt av så mycket alls. Kanske rentav bara haft en bra vecka? Drömmer väldigt mycket om nätterna och det är allt mellan himmel och jord. Har mestadels sovit dåligt, men det beror nog mest på att Madeleine varit krasslig. Tack gode gud att jag haft två kvällspass efter varandra. Då har man iallafall fått sova någon extratimme.

Har varit väldigt sugen på mjölk denna vecka, vilket inte är så konstigt om man läser gravidsidorna. Fostret lagrar ju kalcium denna vecka och då kan man tydligen bli sugen på mjölk. Stämmer bra det! Tycker att jag börjat hitta tillbaka till mina gamla matvanor också, vilket känns väldigt bra! Nu vill jag bara att energin ska öka.


Onsdag

Ny dag, nya tag. Ringde precis till jobbet och sa att jag måste vabba imorgon. Känns som det är det enda man gjort de sista veckorna. Nu överdriver jag, men det har blivit ett par gånger. Patrik är väl den som egentligen varit hemma med henne mest efetrsom han har förmånen att kunna jobba på distans. Lite svårt för mig, såvida jag inte tar med mig patienterna hem ;) Men det verkar som (peppar peppar) att febern sjunkit i jämförelse med igår så har vi tur kan hon gå till dagis på fredag! Hon är iallfall pigg och glad.

Nu väntar jag på att Ella ska komma förbi och fika lite. Var ett tag sedan vi sågs nu. Till kvällen blir det jobb. Hoppas på en lugn kväll. Generellt brukar det vara lugnare på jobbet när man jobbar kvällspass, men jag tycker faktiskt att det förändrats den senaste månaden. Betydligt mer stressande är det! Mycket tryck från akuten med inläggningar och överbeläggningar.

Appropå något helt annat. Hittade en bild på mig som 2-åring. Lite smålika är vi allt, jag och Madeleine.



Jag, slutet på 80-talet.



Madeleine på 2 årsdagen.

Nu har vi inte exakt samma min, men lite likheter ser jag allt <3


Tisdag

Vilken dag jag hade igår. Trodde faktiskt inte att jag skulle hålla mig vaken till efter middag. Sov sjukt dåligt hela natten. Madeleine väckte en med jämna mellanrum då hon hostat så mycket. Hon verkar ha åkt på något mer virus så hon är hemma idag. Själv jobbar jag kvällspass så Patrik tar över på eftermiddagen. Hoppas att hon blir frisk snabbt, är väldigt trött på sjukdomar och allt vad det innebär. Får vara nog nu!

Har nog inste så mycket mer att updatera om för tillfället. Ska väl skriva ner hur jag upplever denna vecka (15) men väntar någon dag till. Måste ju känna efter lite först ;)


Första riktiga sparken kom igår! Eller rät...

img_9051 (MMS)

Första riktiga sparken kom igår! Eller rättare sagt två. <3


Lördag

Njuter för fullt av en ledig helg. Bara vakna upp och äta frukost tillsammans som en familj är guld värt. Det saknar man verkligen när man jobbar helger. Gårdagen bjöd på en mysig hemmakväll. Patrik var iväg och lagade min bil så det blev jag och Madde som fick roa oss här hemma. Lotta och Jenny kom förbi på middag och tjejmys. Supertrevligt verkligen! Idag har jag mest njutit av det fina vädret och passat på att vara ute en del med Madeleine. Till kvällen kom Linnea förbi för att titta på melodifestivalen och tjejsnacka. Får se vad morgondagen bjuder på. Har lite inplanerat, men vi får se vad som händer. Har föreslagit att vi ska grilla om vädret tillåter.

Nu blir det en kvällsmacka och sen sova!






Vecka 15 (14+0)

I magen:

Ditt barn är 104-114mm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 50g. Huden är så tunn och genomskinlig att blodkärlen under syns. Håret fortsätter att växa och om bebisen kommer att få mörkt hår så börjar hårsäckarna att producera hårpigment. Fostrets öron är nästan på rätt plats men de sitter fortfarande lite lågt.

Fostret börjar lagra kalcium för att ben och märg i skelettet ska fortsätta att utvecklas. Muskler utvecklas och fostret kan knyta nävarna. Fostrets hicka kan kännas som regelbundna tickningar i magen som pågår i några minuter.

Mamma:

Eftersom fostret lagras kalcium under den här perioden kan du bli sugen på mjölk. Ditt hjärta har växt och ökat kapaciteten med 20 procent för att klara av att förse fostret med syre. Kapaciteten kommer gradvis att öka under resten av graviditeten. Den totala kapacitetsökningen kommer att ligga på 30-50 procent i slutet av graviditeten.

Du kan känna humörsvängningar - humöret åker berg- och dalbana. Du kan också bli tankspridd. Många gravida blir svartsjuka och drömmer starka livliga drömmar.

 




1/3-12

Åh äntligen har vi bytt månad! Som jag har längtat! Februari är ju normalt en kort månad, visserligen en dag längre detta år men det har känts som en riktig evighet. I förrgår var jag faktiskt iväg och köpte två par skor till mig. Ett par med ganska hög klack (hör och häpna!) och ett par tjockare tygskor. Nu när snön snart försvinner så vägrar jag gå runt i mina vinterkängor. Måste bara köpa ett par gympaskor också så är skohörnan helt uppdaterad och klar.

Vårjackor har jag nog en hel del faktiskt. Madeleine däremot måste nog ha en ny i år. Den hon hade i höstas är nog på gränsen till för liten. Får kolla upp det.

Just det, går ju faktiskt in i en ny vecka. Tänkte att jag skulle börja skriva om varje vecka och vad som generellt händer i kroppen när man är gravid. Alltså inte bara mina egna tankar och känslor. Kommer ett inlägg om det imorgon skulle jag tro. Jobbar ju kvällspass så idag hinner jag inte. Ha en bra dag!


Precis denna modell jag letat efter!! Hitt...

img_8529 (MMS)

Precis denna modell jag letat efter!! Hittade de idag för ett överkomligt pris. 50 % rabatt är väl helt ok? :) var visserligen svindyra innan prisnedsättningen. Hade aldrig köpt dem annars.


Stolt Mamma

Madeleine har lärt sig att räkna! 1-12 kan hon räkna till, i rätt ordning t.o.m. Man kan ju inte vara annat än stolt! Hon gillar dock att börja från 5 och räkna uppåt, av någon anledning. Tänk vad stor hon har blivit. Snart är det dags för potträning. Tror faktiskt att hon kommer klara det galant. Hon kan redan nu säga till att hon kissar i blöjan. Dags att köpa en potta snart, men vi sätter nog igång lagom till sommaren. Har fått höra att det är enklast att göra det under ett lov eller liknande. Så att de är helt blöjfria lagom till att de kommer tillbaka till förskolan. Låter som en bra plan.  

Nu måste jag bege mig ner till centrum en sväng. Sen blir det jobb.




RSS 2.0