Förlossningsberättelse?

Förresten, är ni intresserade över att få höra min förlossningsberättelse? Den tar ju ett bra tag att skriva så jag vill veta lite hur intresset är. Annars struntar jag i det, då tar jag det muntligen med de som vill höra. Minst 5 kommentarer annars struntar jag i det ;)


Natten

Tror inte att jag direkt ska klaga över natten. Ställde klockan på 03 och 06 för amning, men tänkte att Elias väcker ju mig hur som helst när han är hungrig. Klockan ringde vid 03. Tror ni att Elias ville upp då? Nej, han sov som en stock. Provade att amma och det gick väl bra i 10 minuter, sen sov han ännu djupare. Valde att lägga tillbaka honom i sin säng. Han väcker väl mig när han blir hungrig tänkte jag. Klockan ringer vid 06. Tror ni att Elias har väckt mig? Nej och han sover fortfarande. Har ammat honom i 10 minuter och nu sover han djupt igen. Egentligen är väl detta absolut inget att klaga på! Perfekt om lillkillen vill sova bra nattetid. Jag är bara orolig över att han inte får i sig tillräckligt med mat. Idag ska vi på återbesök: väga honom, ta blodprov och göra hörseltest. Ska passa på att prata lite amning då.


Amning

Sitter nu och ammar inför natten. Dygnsrytmen är ju en aning förflyttad. Jag och Elias sov mellan 19-21:30. Båda slumrade till efter middagen/amningen. Får se hur natten blir. Förra natten vaknade jag nog vid tre tillfällen, vilket kändes helt ok då han ändå skulle väckas just för att ammas. Tycker nog att amningen känns lättare denna gång i jämförelse med Madeleine. Får se hur det hela utvecklas! Kanske kan amma längre än två månader denna gång..


Syskon

Många tycker att Madeleine och Elias är väldigt lika varandra (när Madde också var bebis). Jag håller nog med dem. De påminner väldigt mycket om varandra. Madde har dock ärvt familjen Klangs öron och Elias tycks ha fått från min sida ;) Har försökt hitta bilder för att jämföra likheten mellan dem och här kommer ett exempel. Elias till vänster och Madeleine till höger.


Hemma igen

Nu har vi precis kommit hem! Skönt att slippa sjukhusmiljön, även om tiden där har varit bra. Vi är väldigt trätta hela familjen. Har inte blivit så många timmars sömn semaste dagarna, av olika skäl. Vi kommer försöka ta igen oss lite nu de närmsta dagarna. Kommer hålla oss lite lugna med att bjuda över folk till oss. Jag har fortfarande ganska ont i kroppen. Nu ska jag passa på att vila lite, Elias sover och jag bör göra det jag med.


Lillebror

Lillebror har nu fått ett namn. Säg hej till Elias Klang!


Nu är vi fyra i familjen!

God morgon på er! Som säkert de flesta av er vet så befinner vi oss på BB. Igår kl 12:35 föddes en alldeles perfekt liten pojke! 3690 gram och 51 cm lång. Ska berätta mer om gårdagen, men nu ska det ätas frukost och gosas med bebis! Är så lycklig!!


Endast Sanna är vaken

Sitter och tittar på the voice och dricker lite te. Uppe tidigt i vanlig ordning. Härligt hur kroppen ställer in sig på vad som komma skall. Eller så har det att göra med att jag är uppe varannan timme för toabesök, hehe. Ingen djupsömn här inte! Får kanske vila lite på eftermiddagen, men har känt mig ganska pigg sista tiden (konstigt nog). Lär nog ändras ganska snart ;)


Kanalens dag

God morgon! Inatt har jag faktiskt fått sova riktigt "bra". Kan bara minnas att jag varit uppe två gånger. Känner mig utvilad nu när klockan slagit 7. Madeleine vaknade precis. Vi ska väl upp och ät frukost om en stund. Får se vad dagen har att erbjuda. Det är ju kanalens dag idag så regnar det inte så tänkte vi gå dit en sväng och titta lite.


Lördag

Börjar bli lite trött på att vakna såhär tidigt. Madeleine är ju knappast till någon hjälp heller. Hennes nya grej är att vakna mellan 6 och 7. Tjejen som nästintill ALLTID har sovit mellan 12-14 timmar i sträck. Jaja, nu kan man iallafall förklara för henne att det inte riktigt är morgon än. Då håller hon sig årminstone på hennes rum så får man chansen att vakna till. Snart kommer det ju en liten bebis som kommer hålla oss uppe en del så jag räknar inte direkt med att sova mycket. Idag har vi faktiskt inget inbokat eller något som vi "måste" göra. Känns bra att ta dagen som den kommer. Ikväll ska jag iväg på kräftskiva. Patrik och Madde får stanna hemma. Skönt att komma iväg en sväng för att träffa vännerna!


Nu närmar det sig..

Ni får ursäkta ämnet på detta inlägg, men det är mest för min egen skull. Att kunna gå tillbaka och minnas samt jämföra med den första graviditeten. Jag märkte egentligen redan igår att slemproppen håller på att lossna. För er som undrar vad det är för något så kan man säga att den fungerar som en kork som ska skydda bebisen från att få infektioner. Oftast lossnar den i samband med förlossningen, men i vissa fall tidigare. Det är inget direkt tecken på att förlossningen startat, däremot att det börjar närma sig! Har googlat lite för att se vad andra skrivit om detta. För de flesta har förlossningen börjat allt från några timmar efter slemproppen gått till två veckor senare. Det är alltså väldigt individuellt. Spännande! Med Madde märkte jag aldrig av någon slempropp så det var kul att man fick vara med om det denna gång!


Fredag

Då var det fredag! Ska alldeles strax sätta igång med frukosten. Sen får vi se vad denna dag har att erbjuda. Tar nog en sväng förbi pappa och Mette. Måste även handla lite mat inför helgen. Väldigt orutinerat av mig att handla en fredag. Fullkomligt hatar det! Jaja, nog om det. Nu måste vi sätta lite fart här hemma.


Torsdag

God morgon. Uppe tidigt idag igen. Sover så dåligt numera, känns nästan som om kroppen börjar förbereda sig på att det inte kommer bli så mycket sömn under den närmsta tiden ;) Ska äta lite frukost nu och sen lämna Madeleine på förskolan. Efter det har jag lite ärenden på förmiddagen. Efter lunch hoppas jag på att kunna vila lite. Det är ungefär så mina dagar ser ut numera. Lämna Madeleine på dagis, träffa vänner/handla mat osv, äta lunch, vila/sova i 2 timmar och sedan hämta Madeleine på förskolan. Fungerar rätt bra tycker jag! Nu måste jag sätta lite fart här hemma.


Early morning

God morgon på er. Här tycks vi ha vaknat extra tidigt idag. Madde låg precis och skrek på mig att jag skulle komma in till henne för blöjan gått sönder! Hehe, ja det blir ju så om man rycker loss den sa jag till henne. Hon hade iallafall inga tankar på att somna om. Har satt igång älsklingsfilmen skönheten & odjuret till henne. Så får jag chansen att vakna till. Har förvärkar nu som gör ganska ont. Tog precis två alvedon så jag väntar med att gå upp tills de börjat verka.


Förlossningsbesök

Upplevde igår att bebis varit väldigt lugn i magen. Var och handlade lite på förmiddagen, kom hem och åt lunch och lade mig sedan i sängen för att vila. Vaknade till två timmar senare och tyckte fortfarande att det var väldigt lugnt i magen. Lite för lugnt. När jag tänkte efter så kunde jag inte minnas när jag kände bebisen röra sig sist. Försökte med att buffa på magen och dricka kallt vatten, men fick ingen direkt respons. Kontaktade förlossningen som ville att jag skulle komma in på kontroll. Åkte dit och de kollade bebisens hjärtljud med ctg. Allt såg bra ut. Träffade en jättetrevlig läkare som gjorde ett ultraljud för att se om jag hade tillräcklig med mängd av fostervatten, vilket jag hade. Fick sedan åka hem igen. Det var så skönt att vi åkte in! Blev jättebra bemötta och personalen sa att det är jätteviktigt att man kontaktar dem i dessa lägen. Både jag och Patrik kunde slappna av igen. Idag har h*n varit aktivare, men jag antar att det är brist på plats därinne som kan vara en anledning till att det känns lugnare i magen.


Magbild vecka 39


Vecka 39

Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet: Barnet väger nu ca 3,5 kg och är omkring 37 cm långt från huvud till stjärt. Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.
 
 

...

Om man nu väljer att ljuga så kan det ju vara bra att man kommer ihåg sin lögn också. Internet är fantastiskt. Att jag känner mig besviken är nog bara förnamnet..


Babyshower

Så fina vänner man har som ordnar en babyshower som överraskning! Tack snälla ni <3


Den s.k listan

Nu är jag skitförbannad! Är inte långt ifrån att kasta in datorn i väggen. Har suttit och sammanställt listan på vad ni gissat att det blir för kön på bebisen, inklusive radat upp det i bokstavsordning. Skrivit statistik på det och sedan svarat på vad vi (Patrik och jag) tror att det blir. Då bestämmer datorn sig för att starta om sig själv. Som tur var så låg inlägget kvar när den startat om, men tror ni inte att det försvinner sen när jag trycker på publicera. Gah, blir galen!! Jag orkar verkligen inte göra om det här!
 
78 % av er tror att det blir en pojke.
22 % tror att det blir en flicka.
 
Patrik tror att det blir e pojke. Jag själv har jättesvårt att gissa. Ändrar mig från dag till dag. I flera veckors tid har jag trott att det är en flicka, men nu lutar det mer åt en pojke. Ja så ni får helt enkelt inget vettigt svar av mig, hehe.
 
 

Älskar dig


Lördag

Dagen började vid 07. Då tyckte Madeleine att det var dags att gå upp. Åt frukost och tog sedan en morgonpromenad. Har röjt lite här hemma och snart tar vi en sväng till Coop. Ikväll är det middag hemma hos Frida och Markus. Trevligt!


Nu har jag tagit tag i packandet av BB-väskan. Kände att det var på tiden. Har packat ner allt förutom mobil, laddare och duschartiklar. Det används ju varje dag så det slänger vi ner när det väl är dags. Allt packande gick ju faktiskt smidigare än vad jag trodde. Utgick från listan som jag använde förra gången jag packade BB-väskan :)


Fredag!

Yeey, äntligen är fredag här! Har lämnat Madeleine på förskolan och passade på att ta en promenad. Orkade dock inte gå hela rundan, var så fuktigt och varmt ute. Hade inte de bästa kläderna på mig heller. Nu har jag varit nere en sväng i centrum. Handlade lite till fredagsmyset och hyrde en film. Efter lunch kommer fina Carro och Jessica på besök! Hörs senare!


Vecka 38


Pojke eller flicka?

Håller på att sammanställer en lista på vad man tror att det är för liten filur i min mage. Pojke eller flicka?? Många av er har säkert redan svarat på facebook eller instagram, men skriv en liten kommentar här om ni vill vara med på listan! Även familjen tack! (pappa, Mette, Mickis, mormor och morfar osv). Erika och Gianca har redan sagt det muntligen så er har jag koll på ;)


Barnmorskebesök

Känner mig deppig idag. Har de senaste dagarna upplevt ett konstant tryck nedåt. Väldigt jobbigt och obehagligt. Känns som om man behöver göra nr 2 typ hela tiden, fast det inte är så. Var hos barnmorskan idag som konstaterade att bebis sjunkit rejält. Då menar jag såpass mycket att det inte är möjligt att sjunka mer, då skulle h*n isåfall födas. Ja ni fattar säkert. Så det är anledningen till det konstanta trycket. Alla värden såg bra ut, men jag känner mig less på att vara gravid. Tanken att behöva känna det här fram tills bf känns verkligen jättetungt!! För min del får du väldigt gärna komma nu bebis. Helt ok för mig! ;)


Träning

Dagen har börjat mycket bra. Vaknade visserligen vid 7, men har sovit förvånansvärt bra inatt. Lämnade Madeleine på förskolan och åkte sedan till sjukgymnasten. Körde dubbelpass idag! Först gymmet och sen blev det vattengympa. Herregud, jag trodde inte att vattengympan skulle vara så jobbig! Kan ha att göra med att man har en stor mage som är i vägen, men ändå. Det känns iallafall jättebra. Ska köra samma pass nästa vecka, sen får vi se om det blir fler pass. Beror på när lill*n behagar att komma.


Måndag

Nu är Madeleine avlämnad på förskolan. Lite blandade känslor. Vi har ju hängt ihop hela sommaren så lite tomt känns det. Samtidigt så är det nog jättebra både för henne och mig. Hon får leka med sina kompisar och jag får chans att verkligen vila. Det behövs kan jag informera er. Jaha, vad gör jag nu då? Slappa lite i soffan, sen blir det lunch med Caroline!


Måndag

Nu är Madeleine avlämnad på förskolan. Lite blandade känslor. Vi har ju hängt ihop hela sommaren så lite tomt känns det. Samtidigt så är det nog jättebra både för henne och mig. Hon får leka med sina kompisar och jag får chans att verkligen vila. Det behövs kan jag informera er. Jaha, vad gör jag nu då? Slappa lite i soffan, sen blir det lunch med Caroline!


Vecka 38

Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt.
När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.

Barnet: Nu är barnet helt fullgånget, ca 50 cm lång och vikten är ungefär 3,2 kg. Barnet vikt ökar snabbt. Det kan växa med upp till 28 g om dagen. Barnet rör sig mindre nu. De stora kroppsrörelser du kände tidigare är små stötar från fötter och knän. Alla inre organ är färdigbildade och i tarmarna finns en grönsvart, klibbig avfallssubstans som kallas barnbeck eller mekonium. Det består av utsöndringar från matsmältningssystemet blandat med lanugohår,   gallpigment och celler från tarmväggen. Barnbecket kommer att tömmas ut antingen före eller efter födseln.
 
 

"Boandet" är igång

I veckan tog jag tag i bebiskläderna. Har nu tvättat upp allt i storlek 50-56. Har börjat sortera storlek 62 också, men där är tvättandet ingen panik direkt. Dröjer ju ett tag innan bebis kan ha den storleken. Imorgon ska vi upp på vinden för att hämta ner bl.a. Bilbarnstolen. Kan vara bra att den är lättillgänglig nu när man närmar sig slutet av graviditeten. Sen ska jag försöka hitta någon bra väska som vi kan använda som BB- väska. Lika bra att påbörja packandet nu när man går in i vecka 38. Här ser ni en bild på bebistvätten. Detta är alltså bara den vita tvätten. Har kört en mörk tvätt efter det och även en rosa/röd tvätt.


Framsteg!

Helt plötsligt har min lilla tjej självmant satt sig på pottan och kissat * flera! Man blir ju så stolt varenda gång ens barn gör framsteg i utvecklingen! Har jag sagt att hon slutat helt med nappen också? Vi trappade ju ner på det för ca ett halvår sedan. Endast ha napp när hon sover. Men nu så är den alltså helt borta. Än så länge har hon tagit det jättebra!! (peppar peppar).


Förvärkar from hell

Den här dagen har varit riktig tuff. Mycket förvärkar och har även haft väldigt ont i svanken. Försökte vila bort det, men det blir nästan bara värre då. Jag tog ut Madeleine och vi sparkade boll istället. Då gick det över. Nu har det kommit tillbaka med världens tryck neråt. Jag känner att det är bebisen som stökar och det är nog därför det gör ont. Tog tillslut två alvedon fast jag brukar försöka avstå från det så gott det går. Det kickar nog in snart så jag slipper ha ont. Annars då? Tänkte väl sätts igång med middagen. Trevlig fredag på er! Syns på Instagram senare :)


En gravidlista

Såhär känner jag mig nu:

Sambon måste parkera om bilen på nytt för att du ska kunna komma ut.

(Eller rättare sagt JAG måste parkera om bilen för att ta mig ut, haha)

- Du behöver hjälp när du ska ta dig ur bilen

- Det hjälper inte längre att 'smita förbi' folk i sidledes, då du är bredare än så framifrån..

- Det känns som du sprungit en mil när du går upp för en trapp.

- När man rullar runt för att komma upp ur soffan.

(Annars går det inte..)

- När man är rädd att kissa på sig när man nyser/hostar.

(Jag kniper varje gång!)

- Man tappar något på golvet och låter det ligga för att processen med att plocka upp det är för omständigt.

- När man hellre går barfota än att ta på sig strumpor.

- När man behöver hjälp att komma upp ur sängen eller soffan.

(Inte jämnt, men ibland..)

- När man måste kissa igen så fort man rest sig och trott att man var färdig.

("Aha, lite till då..)

- När man letar efter alla andra möjligheter än att behöva ta trappan.

- När allt blir tungt.

- När man flåsar och flämtar som en valross efter att ha fått upp dragkedjan på skorna och måste sätta sig ner efter för att få blod i huvudet och få bort den lila färgen i ansiktet.

(Haha, typ så ja)

- När ingen annan än du får tillgång till soffan längre.

- När det känns som att bebisen försöker trycka ut slemproppen och gräva sig ut varje gång du lägger dig ned.

(De där trycket alltså..)

- När du ställer dig med benen 1m ifrån varann för att förberedda dig på att böja dig ner.

(1,5m.. haha)

- Allt är väldigt irriterande. .

- När ett ärende om dagen gör dagen fullbokad.

(Hur ska jag orka med allt?)

- När du hellre sitter i bilen än att gå in och handla för att det är för mycket besvär att ta sig ut och in.

(Garanti!)



Viktuppgång

Hittade en länk häromdagen som visade lite på hur mycket man går upp i vikt under graviditeten. Vad organ väger med bebis inräknad osv.
 
  • Vid födseln väger en bebis c 3,3kg. (snarare 3.8 kg för min del kan jag tänka mig, Madde vägde 3,7 kg)
  • Moderkakan, som ger näring till bebisen, väger 0,7kg.
  • Fostervattnet, som skyddar bebisen, väger 0,8kg.
  • Livmodernsmuskler växer dramatiskt och lägger till ca 0,9kg.
  • Din blodvolym ökar, vilket ger 1,2kg.
  • Du har extra vätska i kroppen, vilket lägger till c 1,2kg.
  • Bröstens ökade storlek lägger till 0,4kg.
  • Dessutom lagrar du fett, c 4kg, för att ha energi till amningen.

 

Som ni ser blir det en hel del kg när man slår ihop allting. Jag hade ingen aning om hur mycket "allting" vägde. Vägde mig igår för att jag var lite nyfiken på hur många kg jag är uppe i. Min barnmorska brukar inte be mig väga mig inför varje träff så jag har inte haft så stor koll senaste tiden. Vågen visade en viktuppgång på 9 kg. Tror alltså att det blir ungefär samma viktuppgång som med Madeleine, kring 11-12 kg. Nu har man, iallafall jag, mer förståelse för viktuppgången och vad allt satt sig någonstans :)

 
 
 
 
 

Veckans magbild

Här kommer en bild på vecka 37.


Tisdag

Har haft noll energi idag. Nästan som om jag skulle vara på väg att bli sjuk. Har försökt att hitta på saker med Madeleine. Vill inte att hon ska sitta framför tv:n för mycket. Hade Helena och Moa på besök i förmiddags. Efter lunch åkte vi hem till pappa och Mette. Lite miljöombyte är aldrig fel + en massa leksaker som hon inte har hemma. Vi sparkade lite boll och blåste även såpbubblor. Åkte sedan hem för att laga middag. Sen myste vi mest i soffan. Nu sover lillstumpan. Ska nog gå och lägga mig tidigt idag. Tröttheten har inte direkt minskat under dagen..


Vecka 37

Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.

Pain

Det märks att man är inne i sista månaden nu. Börjar bli lagom tungt nu. Ont i mitt bäcken, ont i min svank och mycket förvärkar/ sammandragningar. Ja det märks att kroppen börjar ställa in sig på en förlossning snart. Tycker att det ökat de senaste tre-fyra dagarna. Känns mindre kul att veta att det kommer förmodligen kännas såhär fram tills förlossningen...och det är ju x antal veckor dit. Nu påminns jag om varför månad nio är så jobbig, men det är bara att bita ihop! Snart ärdu ju här!
 
 

Storasystern

Min lilla solstråle. Hon har verkligen börjat förstå att det kommer att dyka upp en bebis snart. Pussar och allmänt gosar med min mage. Säger godnatt till bebis och pratar mycket med han/henne. Så himla sött! <3


Nytt till bebis

Det senaste till bebisen. Det är den nyaste modellen med ryggplatta. Tack svärmor!


Frisörbesök

Mot frisören! Om ni skulle undra vart jag håller hus ;)


Bebiskläder

Har gått igenom lite bebiskläder nu, både från Madeleines tid och det som är nyinköpt. Kan konstatera att vi har väldigt mycket i storlek 50-56, en aning mindre i storlek 62 och nästintill inget i storlek 68 och uppåt. Måste nästan finnas någon kartong på vinden som jag glömt. Har iof inte köpt så mycket kläder än till den lill*. Vill veta könet innan jag shoppar alltför mycket. Tyvärr är det ju väldigt uppdelat i butikerna, antingen pojk- eller flickläder. Lindex är väl bäst på "könsneutrala" kläder, om ni förstår vad jag menar..här är iallafall det senaste köpet.


Fredag

Har haft Linda och hennes barn på besök idag. Full action var det här hemma med barnen. Vi hann med att fika lite iallafall. Pratade om att försöka få in en dejt till innan bebis ploppar ut. Just nu väntar Madeleine och jag på att Patrik ska komma hem från jobbet så vi kan grilla. Sen blir det fredagsmys.


Barnmorskebesök

Var hos barnmorskan igår för den vanliga kontrollen. Slapp göra glukosbelastning! Skickade mail till henne dagen innan och frågade om det var nödvändigt. Hon sa att jag skulle komma in på vanlig kontroll och ta om värdena. Det fanns inget som talar för att jag ska ha utvecklat någon graviditetsdiabetes eller egentligen ha förhöjda värden. Hade inte det vid första graviditeten, har legat stabilt i blodsocker under hela denna graviditet och ligger bra på tillväxtkurvan.
 
Kontrollerna visade:
Blodtryck: 110/60.
SF-mått: tror det var 33 cm?
Blodsocker: 4,4
Urinsticka: 0 (alltså inget socker i urinen!)
Bebis hjärtljud: 145
Bebis position: Väldigt fixerad
 
Ska dit igen om två veckor. Är inte så många besök kvar nu...snyft. Tycker så himla bra om min barnmorska. Kommer sakna besöken, men det ska ju bli så underbart att bebis snart är här!
 
 

Vecka 36

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.
 
Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Tänk på att det är karaktären på fosterrörelserna som ändras, dock ej frekvensen. Vid avsaknad av eller minskade fosterrörelser ska du ALLTID kontakta förlossningen eller din MVC. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.
 

RSS 2.0