Vecka 23

Kroppen: Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten

Barnet:Ditt barn är ca 20cm långt mellan huvud och stjärt och vikten omkring 600g. För varje dag som går ser kroppen mer proportionerlig ut. Barnet börjar se ut som en fullgången bebis, men fortfarande kan man urskilja skelett och organ genom huden. Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.




Ikea-besök







Var på ikea idag med Frida och köpte denna fina säng till Madeleine. Madeleine tyckte att sängen var en succé. Som ni ser lade hon sig självmant i sängen med en bok. Efter 5 minuter ropar hon till mig: -"borsta tänderna mamma". Då vet man att hon vill sova. Vi var väl lite oroliga för att det skulle vara svårt med nattningen ikväll, men det har än så länge gått kanonbra! Tittade till henne precis och hon sov så sött! Hoppas att det håller sig hela natten.

Sängen var ju faktiskt en delad present från pappa och Mette. Madde tackar så mycket!


Från vecka 22

Då går vi in i en ny vecka så jag tänkte berätta lite kort om vecka 22. Bebis stökar mer och mer. Man ser klart och tydligt på magen när det buffas därinne <3 Har väldigt ont i svanskotan till och från. Oftast i samband med att jag jobbar. Bäckenproblemet har inte blivit bättre. Har fått tid hos sjukgymnasten jag nämnde om i tidigare inlägg. Ska dit nästa torsdag för att träffa henne. Glömde nämna från förra veckan (21) att jag börjat få sammandragningar. Kommer i alla möjliga situationer-stress,vila på morgonen och på kvällen. Rätt kul ändå att man har sådan koll nu när man väntar andra barnet, att jag vet att såhär känns det fast 10 ggr värre..när det väl är dags att föda. Men annars mår jag bra ;) Hela denna vecka har folk sagt hur stor magen blivit bara på någon vecka. Bebis måste befinna sig i en tillväxtperiod.


Lördag

Tack och lov för att helgen äntligen anlänt! Denna helg är jag helt ledig. Har haft en 4-dagarsvecka på jobbet, men den har känt som en 6-dagarsvecka. Väldigt skönt med lite ledighet. Nu jobbar jag på måndag igen medan större delen av Sverige säkert har långledigt. En nackdel med att jobba inom vården helt klart.

Idag blir det storstädning av huset. Eller snarare delar av huset, vi hinner knappast med allt på en dag. Jag har redan storstädat toaletterna. Nu ska Patrik snart ta tag i förrådet, både inne och ute. Sen vore det väldigt skönt om vi hann med kontoret också, ser ut som ett riktigt bombnedslag. Får se hur långt vi hinner! Det är mycket som ska göras de helger då vi faktiskt är lediga samtidigt.

Imorgon blir det en tripp till ikea med Frida. Ska köpa en ny säng till Madeleine och annat smått och gott. Sen får vi se vad som händer. Trevlig helg på er!







Nytt till Madeleine

Svängde förbi Arninge på vägen hem för att titta lite på vårskor till mig och Madeleine. Hittade två par till mig och ett par till Madde. Tog den storlek jag trodde skulle passa till Madde eftersom hon inte var med. Insåg när vi provade hennes skor att fötterna vuxit sjukt mycket på bara en månad. Storlek 24 börjar bli för smått för henne. Köpte nyss ett par gympaskor som hon nu nästan vuxit ur. What? Expediten som hjälpte oss att välja storlek måste ha mätt väldigt fel. Nu blir det alltså storlek 25 som gäller. Sandalerna jag köpte idag (storlek 24) var på gränsen till för små. Herregud vad denna dam växer!

Passade även på att handla lite på rea. Självklart till Madeleine bara. Shorts från förra säsongen som de nu rear ut och tunna koftor (precis vad jag letat efter!).  Två Koftor kostade sammanlagt 75 kr. Kändes helt ok ;)

Här kommer bilder på lite av dagens inköp. Koftorna är inte med, hann slänga in de i tvätten.





Ursöt klänning som jag bara inte kunde låta bli!


Strålande dag

Vilken strålande dag på min lediga dag! Blir så glad när solen är framme. Här i huset har vi tagit sovmorgon. Ska bege oss till förskolan efter frukost, sen har jag utvecklingssamtal med en av Madeleines pedagoger. Ska bli intressant att höra vad hon har att säga om mitt lilla hjärta. Efter det blir det en sväng till affären för att införskaffa mat och efter det åker jag till täby ceentrum för att luncha med Emma! Full rulle hela dagen.

Ska även ta och kontakta en sjukgymnast som min barnmorska rekommenderade. Hon har tydigen jobbat väldigt mycket med gravida kvinnor med bäckenbesvär. Igår hade jag en riktigt tuff dag på jobbet. Satt som koordinator, vilket innebär att man mest svarar i telefon och har koll på platsläget på avdelningen. När klockan var 15 trodde jag att mitt bäcken skulle gå av på mitten. Satt i bilen på väg hem och hade tårar i ögonen. Fy nu måste något göras. Iof hade jag inte mitt bälte på mig igår eftersom jag mest satt ner. Blir ganska obekvämt att sitta med det, men tydligen så behövs det. Ska iallafall ringa denna tjej och boka in en tid så får vi se vad hon säger.




Vecka 22

Kroppen: I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.

Barnet: Nu har barnet blivit ungefär 19cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 500g. Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Mängden fostervatten är ungefär 600 milliliter.



 


Vecka 21

Nu har denna vecka sprungit förbi. Har jobbat/jobbar hela helgen så det blir inte mycket ledigt här! Ser fram emot nästa vecka, då jobbar jag bara fyra dagar. Ska bli väldigt skönt.

Tänkte att jag skulle ge en kort uppdatering om vecka 21. Det lilla jag har att säga. Upplever att jag fått halsbränna lite till och från. Som tur är det bara under korta episoder. Har fortfarande det problematiskt med mitt bäcken. Använder ett stödbälte som faktiskt fungerar riktigt bra. Min räddare i nöden på jobbet!

Annars har jag nog inte så mycket mer att tillägga. En livlig bebis i magen, men det visste ni redan ;)


Nytt till bebis

Även om vi har en del kläder från Madeleines tid så vet jag att vi saknar ganska mycket bebiskläder. Då menar jag minsta minsta storleken. Lyssnade nog lite för mycket på andra som sa att jag inte ska köpa för mycket kläder i storlek 50, 56 osv. Det resulterade i att Madde hade 3 st par byxor i storlek 50. Något som visade sig vara lite för lite då hon sket på sig hela tiden. Tvättmaskinen gick dagligen minns jag ;) Så denna gång ska jag nog köpa några par till! Dock förstår jag precis vad alla menar med att inte slösa för mycket pengar på bebiskläder när de växer ur dessa på nolltid, men det kan ju vara bra om man har lite reserver iallafall!

Här är senaste köpet:





Nytt till Madeleine





Nu har den lilla damen fått sig en potta så nu ska vi börja lite smått med potträning. Vi var även förbi h&m en sväng för att handla ny pyjamas och strumpor. Fattar verkligen inte vart strumporna tar vägen? Känns som om man köper ny par hela tiden. Pyjamas fick Madde välja själv och det blev såklart Pippi Långstrump.


Linas matkasse



Patrik och jag beställde hem Linas matkasse lite på skoj. Tänkte att vi åtminstone kunde prova på det. De har ju en oroiginalpåse och sen har det en barnpåse också. Vi valde självklart barnpåsen för Madeleines skull. De ringde på dörren sent i söndagskväll för att lämna av varorna. Snacka om att vi blev förvånade över innehållet. Hur fräsch mat som helst!

Vi är ju inte mycket för att prova nya rätter och improvisera (tyvärr) så vi gillade detta koncept, att de köpt alla varor redan och recept medföljes. Ska prova på en av rätterna idag tänkte jag. Skrattade högt åt ett av namnen på maträtterna. På fredag ska vi äta kebab med tortillabröd och vampyrskrämmarsås! Haha.


Barnmorskebesök

Idag har jag varit förbi barnmorskan för den vanliga kontrollen. Hb låg precis som innan på 122 (ska ligga mellan 117-153). Inga järntabletter än! Blodtrycket låg stabilt, 110/60. Bebisens hjärtljud var 145 slag/min. H*n rörde på sig en hel del när vi skulle lyssna. Mikrofonen fick sig en spark, haha. Från och med nästa gång ska vi börja mäta sf-måttet.

Annars pratade vi mest kring mina bäckenproblem. Min barnmoska sa att det inte är konstigt att jag känner att det är jobbigt. När man är omföderska blir oftast bäckenet mer rörligt än tidigare. Plus att min mage är väldigt mycket "framåt" enligt henne. Det kommer bli extra tungt för mig just p.g.a. det. Ny tid bokad om ca 2 veckor redan.

Nu ska jag ta och vila mig lite innan det är dags att hämta lillfisan på förskolan!


SMS-inlägg

img_2393 (MMS)


Favvofilmen Pippi långstrump är igång. Mad...

img_3517 (MMS)

Favvofilmen Pippi långstrump är igång. Madde är djupt engagerad ;)


Vecka 21

Bebisen

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av gravid iteten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram.

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

Mamman

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Haha, 4-7 kg? Snarare +0,5 kg. Men jag tvivlar inte på att det blir betydligt fler kilon. De är bara en tidsfråga ;) 


En knuff tillbaka



Då bröjar denna vecka lida mot sitt slut. Bebis lever rövare därinne. Numera kan jag (vi) känna sparkarna utanpå. Lade handen på magen för några dagar sedan när jag tyckte att h*n var extra aktiv. Då fick man en knuff tillbaka <3 Helt underbart!

Kollade upp när vi kunde känna Madeleine sparka för första gången under graviditeten. Det visade sig vara vecka 23. Med detta barn är det alltså vecka 20.


Fredag

Ytterligare en ledig dag! Madeleine är hemma med mig idag. Vi får snart finbesök av Helena och Moa. Efter det blir det en sväng till willys. Måste även förbi jysk för att införskaffa en till kudde. Sover inte så bra om nätterna. Sover ju på sidorna i och med att jag får så svårt att andas när jag ligger på rygg. Problemet är att det blir som en glipa mellan magen och madrassen. Detta är inte vidare skönt så jag behöver en kudde som kan avlasta lite.

Annars har vi nog inte så mycket mer inplanerat. Njuta av ledigeheten. Jobbar ju hela helgen..




Jesus Christ

Igår var jag och familjen (pappa, Mette, Frida, Mimmi och Mickis) inne i stan och åt middag. Var på ett jättemysigt italienskt ställe. Efter det begav vi oss till medborgarplatsen för att se musikalen "Jesus Chist" som Ola Salo är med i. Den var faktiskt bra. Jag är nog inte mycket för musikaler egentligen, men jag tyckte absolut att den var sevärd! Bebis i magen levde loppan kan jag säga. Herregud vad action det var från början till slut. H*n kanske klagade lite över ljudnivån. Det lät ju rätt bra i salongen ;)  Måste medge att han som spelade Judas var den bästa i hela musikalen. Vilken röst säger jag bara!

Tack än en gång för en jättetrevlig kväll pappa och Mette! Ni är underbara!




Tenta avklarad!

Skrev ekg-tentan precis och fick godkänt! Gud vad glad jag är. Tyckte frågorna var jättesvåra och trodde inte att jag skulle få godkänt, men jag hade faktiskt ganska stor marginal! Nu kan jag äntligen släppa allt pluggande.

Ringde precis försäkringskassan för att fråga vart mina pengar tagit vägen. Vabbade för över en månad sedan och skickade in alla papper ganska omgående. Brukar inte ta såhär lång tid att få ut pengarna. Det löste sig iallafall. Av någon anledning trodde de att jag var den som varit sjuk. Icke!

Ska strax bege mig till täby för att införskaffa en salva att smörja in magen med. Tänkte köra på samma som vid förra graviditeten. Cocoa butter body. Älskar lukten! 

 


Smärta

Det är inte mycket som stämmer för tillfället. Har haft en jobbig dag på jobbet. Tack och lov att jag fick jobba med finaste Carro och Linda! Kom hem och kände mig totalt förstörd. Helt slut i kroppen, ont överallt! Vet inte om jag är på väg att bli sjuk. Har lite smått ledvärk i kroppen, min mage har känts som om den väger närmare 100 kg. Har gått runt och försökt att bära upp den för att det gör så ont. Är det här normalt?? Någon annan som upplevt samma sak?? Måste börja använda bältet tror jag..vet inte om det är kroppen som säger ifrån och vill att jag ska ta det lugnare. Tycker redan jag gör det, vet inte riktigt hur jag ska kunna ta det mer lugnt på jobbet..

Har iallafall två dagars ledighet nu. Tror min kropp behöver det. Ont om sömn har det också varit. Ska gå och lägga mig efter Greys Anatomy tror jag. Ledsen om bloggen känns tråkig för tillfället. Knappt några bilder eller inlägg, men jag har verkligen noll energi. Orkar ingenting för tillfället. Vart ett tråkigt inlägg, men kände att jag var tvungen att skriva av mig..


Tisdag

God morgon! Har precis kommit hem igen efter att ha lämnat Madeleine på förskolan och tagit mig till willys för lite veckoshopping. Ska sätta mig och plugga lite nu inför tentan som jag snart ska skriva. Måste ta tag i vissa ärenden gällande försäkringskassan också...yeeey vad kul. Det måste vara det absoluta mest dryga med att vara gravid. Alla dessa papper och samtal till försäkringskassan. Skönt när det väl är fixat!

Inatt drömde jag att vår lilla bebis föddes. Det blev en liten flicka. Allt var så verkligt, vaknade nästan upp med glädjetårar. Hann inte drömma så mycket mer, vaknade av att Madeleine sjöng i sitt rum. -"Lille gis, lille gis, lille söte gisen..om du fys om du fys så eld i spiseeen". Så fint sjunger min kära dotter! Haha. Hon är väldigt inne på Astrid Lingrens sånger, speciellt "Lille katt".

Nu måste jag sätta igång lite här hemma, plugga var det ja. Jobbar nämligen kvällspass idag så jag har inte så mycket tid på mig. Ha en bra dag!


Vecka 20

I magen: Ditt barn är 14-16cm långt från huvud till stjärt och väger ca 350g. Barnet är fortfarande mycket litet men växer snabbt och är nu halvvägs. Nu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Äntligen kan barnet höra och känna igen din röst. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina specifika delar av hjärnan. Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande. Bär du på en flicka finns det redan omkring två miljoner ägganlag i äggstockarna. Barnet kan nu njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, eftersom nervsystem och muskler har utvecklats tillräckligt för att det ska vara möjligt.

Mamman: Nu känner de flesta att fostret i magen rör på sig. En del kan dock få vänta lite till innan de märker de första fosterrörelserna. Livmodern har växt mycket och magen skjuts fram. Det kan göra att naveln putar utåt. Vissa kvinnor kan få jobbigt att andas eftersom inre organ trycker på lungorna. Det tillståndet kan fortsätta tills det att barnet vänder sig med huvudet nedåt. Det händer oftast fyra till sex veckor innan förlossningen om du är förstföderska

Från och med nu växer magen mer regelbundet eftersom fostret nu i huvudsak bara koncentrerar sig på att växa. Jämför inte din mage med andras eftersom den kan variera mycket mellan olika kvinnor. Om du känner dig trött kan det bero på järnbrist. Många kvinnor behöver ta tillskott av järn från vecka 20. Rådgör med din barnmorska på mödravårdscentralen. Hon kan testa ditt blodvärde.


Vecka 19

Denna vecka började bra, men har på slutet blivit lite mer påfrestande. Som jag nämnde i tidigare inlägg har jag till och från problem med bäckenet. Huggande, stickande smärta som strålar ut mot låren nästan. Får även ont i svanskotan av att sitta ner för länge. Det sistnämnda känner jag igen från förra graviditeten. I vissa lägen/sittställningar blir bebis väldigt aktiv. Satt på lunchen och pratade med två tjejer på jobbet när jag både känner och ser hur min tröja lyfter på sig. H*n får in världens spark att t.o.m mina jobbarkompisar ser hur tröjan rör på sig! Helt sjukt! Har märkt att det även kommer i samband med djupandning. När jag pratat för mycket och måste ta in lite ny luft, eller något sånt ;)


Långfredagen

Nu har jag äntligen en lugn stund. Första gången för idag. Har jobbat dagpass, men nu är jag faktiskt ledig i två hela dagar! Kändes jättekonstigt på jobbet idag..alla gick runt och trodde att det var söndag, vilket inte är så konstigt med tanke på att det är en röd dag ;) Helgen kommer att kännas extra lång! Har mycket inplanerat och som ska hinnas med, i vanlig ordning. Ska iallafall hinna med lite påskmiddag med våra familjer, annars är det fullt upp!

Är en aning orolig att jag börjat utveckla foglossning...har känt av det de två senaste dagarna på jobbet. Då har det ändå varit två lugna dagar. Hoppas verkligen inte att detta blir värre. Vill kunna jobba nu fram till sommaren. Åtta veckor kvar, sen är det semester!!

Nu väntar jag in att herrn i huset ska anlända. Han är iväg och fixar min bil, ovanligt va? ;)




Har just insett att samtliga tröjor jag äg...

img_1719 (MMS)

Har just insett att samtliga tröjor jag äger börjar bli väldigt små..


Fånigt test

1. Vad har bebisen i magen för hjärtfrekvens?

2. Vad har du för tankar om apelsinjuice under din graviditet?

3. Hur bär du barnet?

4. Hur växer håret på benen under graviditeten?

5. Hur är det med temperaturen på fötterna?


Dermalogica

I julas fick jag ett presentkort av pappa och Mette på Dermalogica-produkter. I veckan tog jag äntligen tag i det och begav mig till stan för att shoppa lite produkter. Jag måste säga att jag fullkomligt älskar serien! Har använt produkterna i knappt en vecka och ser + känner redan skillnad! De envisa finnarna som jag fått i samband med graviditeten har minskats. Huden är mjuk och man känner sig verkligen så fräsch! Lätt värt pengarna! Kan varmt rekommendera dessa produkter.




Jämförelse

Vecka 19 - 1:a graviditeten



Vecka 19- 2:a graviditeten






Finfina bebis!

img_1953 (MMS)

Finfina bebis!


Ultraljud

Idag har jag och Patrik varit på ultraljud. Lika nervös som förra gången. Allt gick iallafall bra. Bebis verkar ha det bra därinne. Gud vad h*n höll på att röra på sig. Varje gång hon som gjorde ultraljudet skulle mäta något så bytte bebis riktning. En liten buse <3 Hur som helst så blev vi även denna gång bakåtflyttade, dock bara 3 dagar så jag befinner mig egentligen i samma vecka :) Är lite småstolt över mig själv...vill ju egentligen inte veta kön, men när hon så fint frågade om vi ville veta så var jag ju bra sugen att säga ja. Är så sjukt nyfiken rent allmänt, men denna gång sa höll jag mig. Vet att Patrik innerst inne vill veta, men han är snäll och respekterar att jag inte vill. Känns bra såhär i efterhand!

Efter dagens besök har jag fortfarande inte någon större känsla för om det är en pojke eller flicka. Trots att vi fick se honom/henne "live". Det gör det hela ännu mer spännande ;) Visade bild på bebis för Madde. Hon sa direkt :-"Åh, bebis. Mammas bebis". Sötnosen då!

RSS 2.0